Borstvoeding: rechten als mama bij je werkgever

Denk jij er ook aan om borstvoeding te geven? Twijfel je? Of wil je gewoon meer weten, lees dan verder.

Ik zal hier geen steen werpen naar mama's die kiezen voor flesjes voeding. Laat me vooral beginnen met te zeggen dat een blije mama, zorgt voor een blije baby. Volg dus vooral je buikgevoel. 

De reden dat ik deze blog post, en nog enkele zal schrijven over dit onderwerp, is omdat ik hier nog steeds veel vragen over krijg. Nu we bijna baby twee verwelkomen, komen al deze vragen terug van omstaanders, en ook bezorgdheden van mezelf. 



Toen ik zwanger werd van ons eerste kindje, Kaan wist ik al snel dat ik borstvoeding een kans wou geven. Dit leek me de normaalste zaak. Ik las de brochures van Kind en Gezin. Ik ging naar een borstvoeding cursus en bezocht vooraf een lactatiedeskundige. Daarnaast was het vooral afwachten of het wel zou lukken.

Van omstaanders kreeg ik allerhande advies over waarom zij wel of geen borstvoeding gaven. Stuk voor stuk eerlijke verhalen van moeders. Wat hier vooral terugkwam is de opstart problemen, zoals te weinig melkproductie, de baby die nog honger had, stuwing, kloven, en een gebrek aan tijd.

Veel moeders die ik ken gaven wel kort borstvoeding en bouwden dan af omdat ze opnieuw moesten gaan werken. Niet allemaal uit vrije wil, maar vaak omdat ze geen goede kolf ruimte kregen op 't werk. Geen borstvoeding pauze of vreemde blikken.

In Belgiƫ lijkt het wel een taboe als je langer dan 15 weken de borst geeft. Wist je dat de WHO (wereld gezondheid organisatie) nochtans aanbeveelt om tot 2 jaar borstvoeding te geven, waarvan het 1ste jaar exclusief?

Als mama heb je afhankelijk van je job recht op borstvoeding vakantie, of borstvoeding pauze. De vakantie is gewoon een extra aantal dagen verlof, onderbetaald, maar het bestaat. 

De borstvoeding pauze is effectief per 4 uur dat je werkt 30 minuten borstvoeding pauze om te kolven. Bij een voltijdse baan is dit dus 2x bijkomende pauze, doorbetaald, naast je verplichte middagpauze.

Het probleem hier is vaak dat mama's geen geschikte ruimte hebben om te kolven. Ik hoorde verhalen van moeders die moesten kolven in een wc hokje, de auto, of de vergaderzaal terwijl de collega's buiten wachtten om te kunnen vergaderen. Dit zorgt natuurlijk voor stress, gebrek aan privacy en het gevoel dat je collega's hindert... Allemaal redenen waarom zij stopten. 

Gelukkig had ik zelf een geschikte ruimte. Niet bepaald een borstvoeding lokaal, zoals in Nederland wel vaak het geval is, maar een stoffig archiefkot. Met een hoop dossierkasten, een stoel en een tafel. Toch was dit 100x beter dan wat vele anderen hebben. Ik gebruikte dit dus ook de volledige 9 maanden borstvoeding pauze dat ik er recht op had na de bevalling. Alsook later in mijn eigen middagpauze.

Als je erover denkt om borstvoeding te blijven geven, nadat je opnieuw aan het werken bent, zijn er tal van mogelijkheden. Ik raad aan op zeker in dialoog te gaan met je leidinggevende. Man of vrouw speelt hoegenaamd geen rol. Vraag ook welke ruimte je kan gebruiken, want iemand onervaren denkt al snel dat je dit kan aan je bureau of in de toiletten, met een doek erover. Dit is natuurlijk niet realistisch. 

Een andere mogelijkheid is om je aantal voedingen te verminderen en dus enkel nog in de ochtend een voeding te geven, bij het ontwaken. De 2de nadat je thuiskomt van 't werk, nog een keer rond het slapengaan en zo vaak het nodig is, tijdens de nacht. Je zal merken dat de productie overdag vanzelf zal afnemen. Ik raad wel niet aan van plots te stoppen zodra je gaat werken, aangezien dit behoorlijk pijn kan doen, met stuwing en ontstekingen als gevolg. Weet wel, als je kindje tussendoor poedermelk zou krijgen, de eetlust wordt afgeremd omdat deze verzadigder en dikker is, en dus maakt dat je baby minder snel honger heeft. 

Persoonlijk geef ik dus de voorkeur aan optie 1.

In mijn volgende blogs vertel ik meer over de praktische kant van borstvoeding. Tips en tricks die mij enorm hebben geholpen. 

Voor meer info over je rechten kan ik je volgende sites aanbevelen. (niet gesponsord) 

https://www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/verlof/borstvoeding/borstvoedingspauzes-op-het-werk/

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/147-lang-voeden


Reacties

Populaire posts van deze blog

De eerste 40 dagen als moeder.

Brief aan mijn kind: 2,5 jaar Kaan , opnieuw een mijlpaal

Borstvoeding: melkproductie verhogen